NAZAJ
NA VRH

Dnevi tartufov

(09.09. - 19.11.2017)

  od 07.septembra - 19.novembra 2017
  istra

Dnevi tartufov

Tartuf. Vrhunski okus, ki je že pred 4000 leti dražil brbončice mezopotamskih vladarjev, je danes ena prestižnih sestavin svetovne gastronomije. Kraljevska goba intenzivnega okusa je bila znana že pri starih Grkih in rimskih cesarjih, poznali pa so jo tudi na francoskih tleh in v krogu avstroogrskih plemenih. Tartufa najdemo le v nekaj krajih po Evropi – v nekaterih delih Francije in Italije, ter v Istri, kjer mu prija mila in ugodna klima, majhne razlike v temperaturi in siva tla.


V istrskem tartufskem “bermundskem” trikotniku med Pazino, Bujo in Buzetom, zlasti v dolini reke Mirne in Motovunskega gozda, imata najboljše pogoje za rast beli in črni tartuf. Rastejo pod zemljo, iščejo pa jih za to posebej trenirani psi. Vrhunec sezone belega tartufa, ki je tudi najdražji je mesec oktober.

V Livadah, znanem tartufskem centru v bližini Motovuna, se tako med vikendi ohranjajo številne manifestacije v čast tega nezaupljivega kralja med gobami. Tudi v večjem delu jeseni, Istra živi v rimu plemenov in slavi v čast tartufov.


Gostom se v vseh regijah predstavijo tipične jedi s tartufi; kot so fuži, njoki, frittata in raznolike kombinacije z mesom. To je odlična priložnost za vse gurmane, ki z velikim užitkom uživajo te čarobne okuse, ki so jim dodane še afrodizijaške lastnosti. 

 

Spakiraj kovčke in šibaj! Istra čaka, da jo odkriješ!

Nisi našel, kar si iskal? Ne skrbi, imamo še veliko na zalogi!   Preveri vseee ponudbe